Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri – Rețeta clasică

de Maria Udrea
12459 vizualizări
Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri

Cu toate că am mai multe rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri, m-am gândit să fac o postare cu rețeta mea de bază, cea din caietul îngălbenit de vreme.

Este prima rețetă de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri pe care am preparat-o eu și pe care am adaptat-o pe parcurs, în funcție de cremele cu care am umplut foile.

Vedeți mai jos câteva rețete de prăjituri cu diferite foi pe dosul tăvii:

Cred că nu mai este un secret că favoritele mele sunt prăjiturile cu foi pe dosul tăvii.

Îmi plac în mod deosebit pentru că ies aspectuoase și putem crea joc de culori între foi și creme.

Și, în plus, de reușita lor sunt mai sigură decât de reușita unui blat de prăjitură. Blaturile, uneori, nu cresc atât cât mi-aș dori eu și îmi mai dau bătăi de cap.

În schimb, foile pe dosul tăvii, ies uniforme și se frăgezesc pe parcurs, de la cremele cu care sunt umplute.

Vă aștept, cu mare drag și pe pagina de facebook Merișor și rețetele ei, dar și pe grupul aferent: Rețete pentru toate gusturile!

Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri

Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri

Cu toate că am mai multe rețete de foi pe dosul tăvii pentru prăjituri, m-am… Cornuri si aluaturi de casa Foi pe dosul tăvii pentru prăjituri – Rețeta clasică European Printează
Nutrienți 200 calorii 20 grams grăsimi
Evalueză 4.8/5
( 4 vot(uri) )

INGREDIENTE

  • Pentru 3 foi de 30/42 cm:
  • 4 gălbenușuri
  • 12 linguri de zahăr
  • 12 linguri de ulei
  • 12 linguri de lapte
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță bicarbonat de sodiu, sau 1 linguriță amoniu pentru prăjituri
  • 1 linguriță oțet de mere
  • făină cât cuprinde( 650-700 gr)
  • arome( vanilie, lămâie, rom)

MOD DE PREPARARE

Nu trebuie să vă sperie lingura ca unitate de măsură pentru că înainte, mămicile și bunicile noastre cu lingura și paharul, sau cana măsurau ingredientele.

Făina am cântărit-o și mi-a intrat aproximativ 700 de grame. De fapt am cântărit din start 700 de grame și atât a intrat cu tot ce am presărat și pe masa de lucru. Însă, trebuie să specific că eu folosesc făină simplă, achiziționată direct de la moară, fără alte adaosuri.

Deci, cum procedăm pentru a prepara foi pe dosul tăvii?

Punem gălbenușurile în bolul mixerului și presărăm puțină sare peste ele. Le amestecăm, apoi adăugăm zahărul și aromele favorite. Putem pune esență de vanilie, sau extract, esență de lămâie, sau coajă de lămâie, esență de rom, etc. Nu exagerăm, punem 2 lingurițe doar dintr-o aromă, nu le amestecăm.

Mixăm gălbenușurile cu zahărul până acesta se topește, iar compoziția devine spumoasă. Apoi, adăugăm, pe rând, uleiul și laptele și omogenizăm după fiecare amestec. Adăugăm bicarbonatul sau amoniul stins în oțet( eu folosesc bicarbonat).

La final, adăugăm făina amestecată cu praful de copt și frământăm un aluat omogen, ușor ferm și nelipicios. Adăugăm făina treptat, până când aluatul nu se mai lipește de mâini, dar nu trebuie să fie foarte tare.

Acoperim aluatul cu o folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit, la temperatura camerei, pentru 20 de minute.

Pornim cuptorul la 180 de grade cu 10 minute înainte de a întinde foile.

Împărțim aluatul în trei părți aproximativ egale pe care le întindem, pe rând, pe masa înfăinată.

Ungem dosul tăvii cu ulei și presărăm făină. Rulăm prima foaie de aluat pe sucitor și o transferăm pe dosul tăvii. O decupăm frumos și uniform și o înțepăm cu o furculiță din loc în loc, pentru a nu se deforma în timpul coacerii.

Coacem foaia de aluat pentru 3-5 minute la 180 de grade. Nu rumenim foile, doar le uscăm, pentru că ele se coc foarte repede, fiind subțiri.

Este bine dacă avem două sau trei tăvi de aceeași dimensiune, pentru că putem coace toate foile odată, folosind ventilația la cuptor.

Sau, atunci când avem o tavă mare, cea de la cuptor de exemplu, putem întinde foaia de aluat și o decupăm pe jumătate, ca să creăm 2 foi.

Stați aproape pentru că va urma și prăjitura la care am folosit foile!

Să vă fie de folos!

Vedeți mai jos și rețeta în imagini:

NOTE

Acum, putem întinde aluatul în foi foarte subțiri, sau mai groase, dar nu trebuie să depășească 5 mm, pentru că umplute cu cremă, ele se hidratează și se mai dezvoltă poate încă odată pe cât sunt inițial. Eu am folosit o tavă mai mare, dar pot ieși 4-6 foi din cantitățile date, în tavă mai mică(20/30 cm, de exemplu). Albușurile le putem păstra la congelator și le folosim la alte prăjituri, sau le folosim imediat la un blat pe care îl încadrăm în prăjitura cu foi. Găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri doar din albușiuri.

Print Friendly, PDF & Email

Rețete înrudite

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: